Redactie Chrissy Selten
Foto Gemeente Den Haag

“Ze maken het gebied steeds onveiliger”

Scheveningen wordt door criminelen steeds vaker gezien als een thuishaven. Geld witwassen onder de dekmantel van een horecazaak, illegale prostitutie of hennepplantages in woningen zijn hier geen uitzondering. Al deze criminele activiteiten binnen het havengebied maken het aantrekkelijker voor andere criminelen om zich hier te vestigen.

Al maanden zijn de politie en de gemeente intensief bezig met de aanpak hiervan. Onlangs zijn tijdens een speciale handhavingsactie ook onder andere het OM en de Belastingdienst aangeschoven. Het resultaat mocht er zijn: elf van de dertien gecontroleerde horecazaken hadden de vergunningen niet op orde, bij gecontroleerde automobilisten werd zo’n 32.500 euro aan openstaande boetes vastgesteld en veertien voertuigen werden in beslag genomen. De criminele activiteiten in het havengebied trekken ook weer andere criminelen aan, zegt de gemeente. “Ze maken het gebied langzaam steeds onveiliger.”

Bron: Omroep West


“Hennep zorgt voor criminaliteit”

In Aalsmeer werd op een donderdagochtend in maart een dode man aangetroffen met naast hem een paar grote zakken wiet. Een voorbeeld van hoe ‘onschuldig’ de wietwereld nu eigenlijk is.

Uit onderzoek van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum bleek dat het aantal (ontdekte) hennepplantages in de regio Amstelland de afgelopen jaren sterk is toegenomen. In driekwart van deze gevallen was er sprake van illegaal aftappen van stroom, met als gevolg een verhoogd brandrisico. Bovendien gaat hennepteelt veelal hand in hand met handel in harddrugs en andere soorten criminele activiteiten.

Om deze trend tegen te gaan, werken niet alleen verschillende gemeenten in de regio Amstelland samen, maar ook de politie, het Openbaar Ministerie en private partijen, zoals woningbouwcorporaties, institutionele beleggers, energiebedrijven, netwerkbeheerders, waterbedrijven en uitkeringsinstanties.

Bron: Amstelveenz.nl


“De onderwereld heeft altijd iets van de bovenwereld nodig”

“Je weet, ziet en hoort dat er allerlei criminaliteit is, maar uit politiecijfers en bewonersmeldingen komt dat niet naar voren,” vertelt burgemeester Jan van Zanen. Dat is een gevolg van de vermenging van de onderwereld en bovenwereld in de wijk Utrecht Overvecht, een wijk met relatief veel armoede. Alleenstaande moeders worden gemakkelijk onder druk gezet om bijvoorbeeld een garage te verhuren, waarin criminelen wapens of drugs kunnen opslaan. Ook kent de wijk een relatief grote groep werkloze jongeren. Zij glijden makkelijk af naar criminaliteit, ondanks de aandacht en het extra geld dat de gemeente investeert.

In de wijk Overvecht is hierdoor veel handel in soft- en harddrugs. Daarnaast worden bijvoorbeeld horecabedrijven, garagebedrijven en makelaars misbruikt of gebruikt om de criminaliteit te faciliteren. Het is een vorm van criminaliteit die vaak onzichtbaar blijft, maar het remt de positieve ontwikkelingen in de wijk af.

Burgemeester Van Zanen geeft aan weinig zicht te hebben op de aard en omvang van de ondermijnende criminaliteit en de onderliggende patronen, netwerken en structuren in de wijk. De gemeente gaat nu in samenwerking met de politie en het OM de bestaande aanpak onder de loep nemen en kijken naar nieuwe effectieve mogelijkheden.

Bron: Algemeen Dagblad


De maatschappij, dat zijn wij

Waar ligt de grens van wegkijken? Letten mensen niet goed op, kijken ze welbewust de andere kant op of zijn ze onderdeel van een criminele keten? Waarom maakt bijna niemand melding van de te dure auto van de werkloze overbuurman, van de grote jacuzzi achterin de tuin van een huurhuis, van de winkel waar nooit een klant komt? Of wat te zeggen van het gehuurde busje dat bij terugkomst nog naar hennep ruikt? Dat vraagt Jack Mikkers, burgemeester van Veldhoven en voorzitter van de integrale stuurploeg ondermijning in Oost-Brabant, zich af in een column in het Eindhovens Dagblad.

De meeste burgers geven te kennen dat ze weinig van ondermijning meekrijgen. Politie, justitie, gemeenten, provincies, Belastingdienst en andere overheidsorganisaties bundelen hun krachten, maar er ontbreekt nog één belangrijke partner in het spel: de weerbare burger.

“De verschillende overheidsinstanties hebben een grote klus te klaren als het gaat over de aanpak van ondermijnende criminaliteit, maar let op: zij niet alleen, dit is iets wat we met elkaar moeten doen, want: de maatschappij, dat zijn wij, u en ik samen,” stelt burgemeester Mikkers.

De reacties van de lezers zijn niet mals. Velen kaatsen de bal terug en vragen naar zijn bijdrage en die van de VVD als het gaat om ondermijning. Concluderend: er zijn, zowel door de maatschappij als door de overheid, nog flinke stappen te maken.

Bron: Eindhovens Dagblad